Екологічна загроза – все, що наразі відомо про забруднення річки Рось

Екологічна загроза – все, що наразі відомо про забруднення річки Рось

2019 06 10

Вчора, 9 червня о 5 годині ранку у селі Збаржівка Вінницької області сталася серйозна ДТП – у річку Рось перекинулась машина з 1 тонною хімічно-небезпечної речовини "Нурел Д".

Водій в’їхав у дерево, машина перевернулася, частково потрапила у водойму та загорілася, в наслідок чого відбулася розгерметизація контейнерів з хімікатами.

Течія річки понесла хімікати у сторону Київщини, зокрема – Білої Церкви.

Поліція повідомила, що гербіциди, які потрапили у річку, викрали з території з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів

На момент прибуття ДСНС та поліції на місце аварії, водій автомобіля втік. Номерні знаки машина не має. Водія зараз розшукують.

Поліція Погребищенського району відкрила кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.242 ККУ (Порушення правил охорони вод). За такий злочин передбачено покарання — до 5 років обмеження волі.

Крім того, за фактами крадіжок гербіцидів у Козятинському та Липовецькому районах відкриті кримінальні провадження за ч.3 та ч.5 ст.185 КК України (крадіжка). Максимальне покарання за такі злочини, передбачене законодавством — від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Поліцейськими проводяться оперативні та розшукові заходи для встановлення та притягнення до відповідальності винних осіб

Офіцер Збройних сил Анатолій Штефан "Штірліц" розповів, що в міській раді Білої Церкви чиновники терміново зібралися на засідання "за закритими дверима".

"Не розумію, чому не пускають журналістів? Всі люди схвильовані. Навіщо розводити паніку, якщо все під контролем. Але якщо ні? Ми вже бачили наслідки приховування таких екологічних катастроф", – написав військовий.

За результатами закритого засідання було прийняте рішення відключити насосну станцію, що забезпечує Білу Церкву водою. О 23:00 9 червня було припинене водопостачання.

"Комісією ТЕБ та НС Білоцерківського району Київської області прийнято рішення про припинення роботи водозабору з 23 год. 9 червня. При необхідності буде здійснюватися підвіз води", – написав у Facebook керівник Державної служби з надзвичайних ситуацій України Микола Чечоткін.

Через поширення отрути річкою від водопостачання відключили не лише Білу Церкву, а й Умань.

Повідомляється, що запасів питної води в Умані лише на три дні, у Білій Церкві – на добу. Влада намагається забезпечити підвезення води в ці міста. Сьогодні, 10 червня, обіцяють оприлюднити результати аналізу води у водоймах.

Білоцерківська міська рада тим часом оприлюднила мапу із розташуванням громадських колодязів.

https://bc-rada.gov.ua/node/10201

Міський голова Геннадій Дикий заявив, що лікарні та інтернати вже забезпечили водою. А з 16:00 10 червня запрацюють 10 пунктів, де білоцерківці зможуть безкоштовно набрати питну воду.

Зараз екологічні служби з'ясовують можливу зону ураження ядохімікатом "Нурали В", який отруїв ріку Рось. Про це повідомив начальник управління екологічного контролю державної екологічної інспекції Центрального округу Олександр Позняков. Експерти взяли проби води. Результати стануть відомі 10 червня під час прес конференції в Корсуні.

Чим небезпечний інсектицид? Це хімічні препарати для захисту рослин від шкідливих комах. Вони надзвичайно шкідливі для людей і тварин. Інсектициди мають дуже тривалу дію на рослини та організми тварин – від одного дня до декількох років.

Еколог Володимир Борейко, у коментарі виданню "УНН" висловив думку, що територію забруднення треба оголосити зоною лиха. 

“Сама хвиля цієї отрути піде (далі - ред.). Вона ж не просто проходить, як через трубу. Вона залишається на дні, на берегах, налипає на водорості... Вона (речовина - ред.) залишається і отруює все. Я думаю, що принаймні тиждень, може більше треба проводити дослідження і говорити. Треба оголошувати це зоною екологічного лиха. Рятувати, якщо необхідно, не пускати людей”, - запевнив еколог.

З його слів, на сьогодні, коли надворі жарко і задушливо, перш за все потрібно не пускати людей купатися в забруднені отрутохімікатами водойми, особливо дітей. Еколог зазначив, що без формули інсектициду не зможе напевне сказати про те, наскільки шкідливим він може виявитись для життя людини. “Якщо інсектицид знищує комах, він може знищувати і людей теоретично. Якщо люди, скажімо, будуть пити воду, або її будуть пити тварини. Але щоб говорити щось конкретне, потрібна формула”, - зазначив він.

В той час, громадський діяч Микола Бабенко поговорив з екологічною інспекцією Київської області та представниками Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя. Він запевнив, що вірогідність відновлення водопостачання у місті вже сьогодні – 80%.

У 15:00 були оприлюднені результати експертизи води. Вони показали, що небезпеки для здоров’я людей немає. Проте, існує необхідність повторних замірів. Міська рада відмовилася фінансувати контрольні тести, які коштуватимуть місту близько 18000 гривень. Микола Бабенко запевнив, що якщо виконком не виділить кошти, вони, силами громадських організацій зберуть необхідну суму.  

Тим не менше, ДСНС рекомендує утриматись від купання, вилову риби та випоювання худоби в акваторії Росі.