Президент зустрічає героїв у Білій Церкві

Президент зустрічає героїв у Білій Церкві

2019 01 26

Сьогодні, 26 січня, з операції Об'єднаних сил до зони постійної дислокації повернулися солдати 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців.

Зустріти героїв вдома приїхав Верховний Головнокомандувач армії Президент України Петро Порошенко.

Перон залізничного вокзалу зібрав безліч небайдужих білоцерківців. Ще до моменту прибуття потягу, уся привокзальна площа, а також вулиці, що ведуть з вокзалу до військової частини, були переповнені містянами.

О тринадцятій годині прийшов потяг із солдатами. Командир доклав Верховному Головнокомандувачу, що 72 бригада прибула у повному складі, на що Петро Олексійович м'яко відповів: "Ходімо хлопці, Вас там все місто чекає!".

А місто і справді чекало! Сльози, обійми та крики вдячності переповнили вокзальну площу. Діти з розбігу застрибували на руки своїм татам, а жінки не приховуючі емоцій кидалися в обійми до чоловіків.

На чолі з президентом «Чорні Запорожці» рушили ходою до військової частини. По мірі руху до ходи долучалися містяни і здавалося, наче вся Біла Церква у цей морозний день вийшла на вулиці, щоб висловити подяку своїм героям.

Більш ніж 2 кілометри пішки – ніяких затонованих машин і кортежів, президент пліч о пліч із воїнами та в оточенні сотен білоцерківців з гордістю йшов до військової частини.

Там Петро Олексійович висловив повагу і вдячність бійцям 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, відзначив їх в бойовий дух, злагодженість та високий професіоналізм у захисті України від російської агресії.

Президент нагадав, що місяць тому з багатьма з них мав честь зустрічатися на передових позиціях, де особисто знайомився з обстановкою у районі проведення операції Об’єднаних сил.

«На власні очі бачив як працюють підрозділи бригади у бойовій обстановці. Переконався у високому рівні бойової злагодженості та підготовки, які демонструє особовий склад бригади», - зазначив Петро Порошенко.

Президент нагадав бойовий шлях бригади за час від початку російської агресії проти України. Підрозділи бригади у 2014 році мужньо та самовіддано захищали Маріуполь та Волноваху, брали участь у обороні Донецького аеропорту. Здійснили складний 240-кілометровий рейд вздовж україно-російського кордону до Ізвариного, Свердловська, Червонопартизанська, де близько двох місяців мужньо тримали оборону зайнятих рубежів. У лютому 2015 року героїчно відбивали танкові атаки ворога поблизу Богданівки. У серпні того ж року вели жорстокі бої під Білою Кам’янкою та Новоласпою, в результаті яких вдалося встановити контроль над стратегічними висотами і звільнити значну частину української території.

«72-га воювала майже на всіх важливих ділянках російсько-української війни», - наголосив Президент.

«Увесь український народ пам’ятає, як українські воїни зі складу бригади у зимові дні 2017 року стали на шляху окупантів під Авдіївкою та продемонстрували свій незламний характер і ні на крок не відступили із займаних позицій під натиском ворога» - зазначив Петро Олексійович.

Він підкреслив, що усі ми пам'ятаємо як під час тих важких боїв в районі шахти «Бутівка» та за «Авдіївську промзону», у відповідь на провокації ворога, підрозділи бригади провели блискавичну операцію, захопили позиції окупантів та фактично вщент розгромили створені, озброєні, підготовлені та керовані російськими окупантами сили ворога. Особовий склад бригади більш як півроку так само стійко і впевнено тримав оборонні позиції на «Світлодарській дузі», напрямку звідки бригада щойно повернулася.

«Упродовж п'яти років ім'я героїчної військової частини з Білої Церкви грізними для ворога  розкатами лунає на різних ділянках фронту», - без перебільшень сказав Глава держави.

Також, Петро Олексійович нагородив військових високими державними нагородами. За роки війни за проявлені мужність і героїзм 342 військовослужбовця бригади було нагороджено державними нагородами, двоє отримали високе звання Герой України.

Президент з сумом зазначив, що 116 воїнів бригади поклали своє життя за Україну під час боїв з російським агресором та попросив присутніх вшанувати пам'ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

Після завершення офіційної частини, президент разом з солдатами вирушив до новозбудованих військових гуртожитків. Там, в більш невимушеній обстановці, поспілкувався з воїнами. Цікавився умовами проживання, якістю харчування  у частині і на фронті, питався, чи забезпечений медичний підрозділ всім необхідним, аптечками, ліками.

Згодом, за гарною традицією, Петро Олексійович розділив обід разом з військовослужбовцями частини.

Цікаво, що у їдальні президент впізнав одного з бійців. «Так, ми з вами зустрічалися у 2014 році, коли ви нас зустрічали на летовищі у Василькові після звільнення з полону», - відповів старший сержант Віктор П'ятигорець.

Прощаючись з нашими хлопцями, Петро Олексійович подякував військовим за службу: «Радий був бачити. Всім дуже дякую за гарне виконання бойових завдань, бо 72-га вже стала знаком якості. Перемога буде за нами».

Бійці також подякували Главі держави та побажали плідної роботи.  

Офіційне інтернет-представництво президента повідомило, що до зустрічі солдатів та візиту до військової частини, Петро Порошенко відвідав військовослужбовців 72 окремої механізованої бригади  ім. Чорних Запорожців, які перебувають на лікуванні у Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь».

Глава держави ознайомився з умовами лікування військових, поцікавився їх станом здоров’я та побажав швидкого одужання героям. Президент повідомив, що разом з Міністром оборони Степаном Полтораком вирішили приїхати в госпіталь до поранених по дорозі в Білу Церкву.

«Ми приїхали сюди для того, щоб подякувати кожному з вас за зразкове виконання бойових завдань. А також, щоб спитати чим потрібно допомогти», - звернувся до бійців Глава держави. 

Президент сказав, що передаватиме вітання від поранених військових їхнім бойовим побратимам. Окрім того, Глава держави вручив нагороди пораненим військовослужбовцям за самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове  виконання  військового  обов’язку.

Для містян цей день став справжні святом. Білоцерківці висловили вдячність президенту України за візит: «Своїм приїздом президент показав повагу до наших славетних воїнів! Приємно, що він знає і цінить їх заслуги, що він на рівних з нами на морозі простояв… Ми раді, що нашими хлопцями пишається не лише Біла Церква, а й вся Україна!» - коментує учасниця ходи.

Згодом, президент і сам поділився враженнями, від свого візита. Він зауважив, що був вражений емоціями і тим, як містяни зустрічали своїх героїв.

Інформаційний сюжет про подію дивіться незабаром в ефірі телеканалу "Крокус", а поки, можете насолодитися емоційним відео з зустрічі 72 бригади імені Чорних Запорожців тут.