Громада Білої Церкви об’єднується проти міського голови Геннадія Дикого

Громада Білої Церкви об’єднується проти міського голови Геннадія Дикого

2019 01 30

Протестні настрої в нашому місті стають дедалі сильнішими.

В день візиту до Білої Церкви президента країни Петра Порошенка під міською радою відбувся мітинг проти економічно необґрунтованого підняття тарифів, який наша редакція вже висвітлювала тут.

Громадськими активістами анонсований ще один великий захід, ініційований ГО «Біла Церква разом», що відбудеться 31 січня о 9:30.

В соціальній мережі Фейсбук з’явилися відео-звернення, які закликають містян звернути увагу на проблему та долучитися до акції. 

«Мобілізацію проти підняття вартості проїзду на 40%» вже встигла підтримати чимала кількість білоцерківців, серед яких і багато відомих нам імен.

Зокрема, адвокат Ірина Ілемська. Вона назвала рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради про підняття вартості проїзду безпідставним, необґрунтованим та таким, що знаходиться поза межами правового поля. Адвокат пояснила, що оплата послуг повинна бути еквівалентною до якості наданих послуг, а наразі, за словами пані Ілемської, послуги з перевезення надаються містянам неналежним чином.

«Мобілізацію» підтримала і голова ГО «Народна вимога» Ірина Удовена. У своєму відео-зверненні вона назвала рішення міськвиконкому ганебним та порекомендувала міському голові Геннадію Дикому притримати свої апетити щодо наживи та подумати про людей.

Голова незалежної профспілки медиків Білої Церкви Віктор Євтушенко наголосив, що рішення виконкому суперечить здоровому глузду і не є турботою про білоцерківців. «Це шлях збагачення приватних перевізних кампаній, до яких міська влада є дуже близькою» - підкреслив пан Євтушенко.

Голова ГО ГК «Народний контроль» Костянтин Бугайчук, яка ініціювала проведення громадської експертизи підвищення вартості проїзду, закликав громадські організації об’єднатися і змусити владу скасувати рішення і прийняти ті тарифи, які є обґрунтованими. «Жителі Білої Церкви, громада, має прийти і виказати своє ставлення до даного рішення виконкому» - зазначив пан Бугайчук.

Серед інших відомих усім жителям міста облич, які підтримали «Мобілізацію проти підняття вартості проїзду на 40%»: заступник голови Громадської ради Ігор Коча, голова ГО «Білоцерківська Альтернатива» Павло Лаврусь, громадський активіст Блінов Віталій, голова ГО «Команда розвитку Білої Церкви» Олександр Крамар, Голова ГО «Рада голів ОСББ міста» Юрій Мельнічук, голова ГО «Союз Чорнобиль України» Тамара Копачевська, голова ГО «Асоціація пенсіонерів» Людмила Єгорова, головний редактор газети «Тиждень» Володимир Пастушенко, Голова ОСББ Тетяна Распоренко та інші.

Варто зазначити, що чи не вперше в нашому місті ми спостерігаємо процес консолідації громадських організацій. Представники різних сил об’єднуються заради спільної мети – боротьби із «корумпованою системою» на чолі із міським головою Геннадієм Диким.

Вочевидь, це можна пояснити лиш тим, що людям поза всяким сумнівом, допекла та остогидла позиція міської влади. «Мер відмовляється йти на діалог із активістами, які є рупором громадської думки. Мер відмовляється чути людей та їх незручні питання». А, між тим, питань у громади накопичилось чимало.

Певно, це й спричинило появу біг-бордів із запитаннями, адресованими особисто до міського голови Геннадія Дикого, які вже жваво обговорюють соціальні мережі.

«Г. Дикий, чому в нашому місті найвищі тарифи?»

«Г.Дикий, чому влада купила приміщення за 24 млн.грн, яке місяць тому коштувало 4 млн. грн?»

Питання підписані «Громадою Білої Церкви».

Не можемо не погодитися з тим, що ця оригінальна форма спілкування із владою міста наразі є чи не єдиною можливою, оскільки багато важливих тем залишаються «без коментарів» владної верхівки.

Відверто абсурдною є ситуація, коли громада вимушена комунікувати із міським головою через акції та біг-борди. Але, за умови відсутності конструктивної альтернативи та здорового діалогу влада-громада, залишається лише це.

Тож, зосередити зусилля та вжити рішучих заходів – на сьогодні головна мета громади міста. Результати цієї сміливої ініціативи побачимо незабаром.

Ставлення міської влади до таких громадських дій передбачувано негативне. Але, мусимо нагадати, що громада має право контролювати владу і, нарешті, цим правом починають користуватися.