Громадський бюджет – демократія у дії чи чергова маніпуляція від влади?

Громадський бюджет – демократія у дії чи чергова маніпуляція від влади?

2018 09 26

23 вересня було закрите голосування за проекти громадського бюджету на 2018 рік. Зовсім скоро міська рада оголосить список переможних проектів, які мають отримати кошти для реалізації у 2019 році. Ми проаналізували, на скільки прозоро і неупереджено міська влада обирає та реалізовує проекти громадського бюджету. І, головне, чи не обмежують містян у їх законному праві на розпорядження бюджетом Білої Церкви?

Громадський бюджет, або, так званий, бюджет участі – це частина коштів з бюджету міста, яка відводиться громаді. Даний механізм передбачає, що активні та небайдужі містяни отримують можливість для створення власних проектів використання міської казни. Вже другий рік поспіль білоцерківці випробовують свої сили у боротьбі за те, щоб зробити рідне місто привабливішим, інноваційним та комфортнішим для життя.

Конкурс на використання громадського бюджету у 2017 році показав не відпрацьованість процедури. Міська рада фактично «закрила дірки» та за рахунок громадського бюджету зекономила бюджет розвитку міста, забравши у білоцерківців право на голос.

Минулого року на конкурс за громадський бюджет містянами було подано 89 проектів. З них, до наступного туру пройшов 21 великий та 27 малих проектів. В голосуванні за переможця прийняло участь 5428 білоцерківців і було визначено 12 проектів, які були підтримані містянами найбільше. Ці проекти і повинні були законно отримати кошти на реалізацію.

Однак, згодом, під час засідання було внесено зміни до рішення виконавчого комітету міської ради від 26 вересня 2017 року № 336 «Про затвердження переліку проектів переможців,  які будуть реалізовані у 2018 році, відповідно до Програми реалізації громадського бюджету (бюджет участі) у м.Біла Церква на 2017-2020 роки». Документом було передбачене зменшення кількості проектів для реалізації з 12 до 7.

Зокрема, не потрапили у перелік проектів до втілення у 2018 році:

  • бібліоковоркінг "ЛІТЕRRA", придбання обладнання для бібліотек
  • дитячий майданчик "Ведмежатко", вул. Карбишева, 17
  • інтерактивна екозона
  • шкільне радіомовлення "22 FM"
  • інтерактивний паркан

Наведені проекти отримали достатню кількість голосів і повинні були гарантовано бути реалізованними. Однак, за рішенням міської ради, переможні проекти залишилися «за бортом». І це не було б великою подією, якби затверджені до реалізації проекти не представляли собою звичайні реконструкції та ремонти. Нижче наведений перелік проектів, які обрали з 89 (!) інших.

п/п

Назва об’єкту

Необхідність додаткового фінансування, грн

Разом видатків на поточний рік, грн

1.

Будівництво дитячого спортивного майданчику по вул.Польова, 70 (ЗОШ № 15-ДЮСОК) ( в т.ч. ПКД)

660 225

1 359 000

2.

Капітальний ремонт ЗОШ № 22 (кабінет хімії) по вул.Таращанська, 167 ( в т.ч. ПКД)

146 656

269 806

3.

Реконструкція універсального ігрового майданчику по бул.Олександрійський, 75 ( в т.ч. ПКД)

591 900

1 290 600

4.

Реконструкція мініфутбольного поля по вул.Турчанінова, 15 ( в т.ч. ПКД)

752 928

1 207 928

5.

Реконструкція спортивного майданчику СЗОШ № 19 по вул.Л.Симиренка, 49 ( в т.ч. ПКД)

277 000

975 000

6.

Реконструкція вул.Ак.Линника (мікрорайон Піщаний) ( в т.ч. ПКД)

183 183

883 183

7.

Реконструкція вул.Я.Мудрого (Український квартал) ( в т.ч. ПКД)

Капітальний ремонт фасаду нежитлового будинку №11 по вул.Я.Мудрого

-

 

173 758

415 424

  

173 758

 

ВСЬОГО

2 785 650

6 574 699

 

Більш того, єдиному творчому проекту, якому «пощастило» потрапити до вичищеного списку міської ради, також згодом було відмовлено!

Найяскравіша з нереалізованих ідей, ідея Костянтина Климчука – «Український квартал». Проектом передбачалося на частині вулиці Ярослава Мудрого викласти бруківку вишиванковим візерунком, а поруч розписати будинок петриківським розписом. Справжня цікавинка для об’єктивів туристів та містян.

В міськраді проект відтягували і спочатку обіцяли, що він буде реалізований наступного року, але автор проекту має сумніви щодо цього:

«Дуже багато є побоювань того, що це все залишиться на словах і воля людей, які проголосували за проект буде відкинута! Гроші, які були виділені на «Український квартал», а це спочатку 400 тис., а потім приблизно 150 тис. дофінансування – були зняті та перекинуті на інші статі бюджету».

Скепсис Костянтина Климчука виявився небезпідставним, оскільки скоро прийде час реалізовувати проекти громадського бюджету на 2018 рік, а від міської ради вже лунають не обіцянки, а відмовки. Мовляв, зміни, передбачені проектом, який пройшов всі етапи громадського обговорення і був підтриманий владою та містянами «не впишуться в архітектурний образ центру міста». Вочевидь, даний проект чекає сумна доля – залишитися паперовою версією естетичного перетворення Білої Церкви.

У 2018 році для реалізації за рахунок коштів громадського бюджету було подано вже 48 проектів (замість минулорічних 89). Рішенням Виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 14 серпня 2018 року до суспільного голосування був затверджений перелік з 15 великих та 2 малих проектів. 30 проектів було відправлено на доопрацювання.

Серед проектів, які потрапили до етапу суспільного голосування, цього річ і створення зон відпочинку та організованих громадських просторів, встановлення пам’ятників і туристичних пам’яток, декоративне та ландшафтне оздоблення архітектурних об’єктів, важливі та прогресивні нововведення для медичних закладів міста.

Внизу сторінки наведені проекти, за які жителі Білої Церкви віддавали свої голоси протягом місяця.

Очевидно, що містяни, які працювали над розробкою проектів громадського бюджету, дійсно прагнуть змінити Білу Церкву на краще. Кожен учасник конкурсного відбору вклав багато зусиль і часу для підготовки власної пропозиції по розпорядженню бюджетними коштами. Однак, чи можуть білоцерківці розраховувати на те, що після проведеної роботи і за умови суспільної підтримки, проект все ж буде втілений у життя. 2017 рік показав, що на будь-якому етапі навіть проект-переможець може покинути конкурсне середовище та втратити фінансування. Окрім того, міська влада чомусь надає перевагу проектам, які спрямовані на реконструкції та ремонти окремих ділянок міста.

Хочеться підкреслити, що відповідно до положення про громадський бюджет у місті Біла Церква, «Подані для фінансування за рахунок коштів громадського бюджету (бюджету участі) м. Біла Церква проекти повинні відповідати пріоритетам розвитку міста, визначеним в стратегії розвитку міста Біла Церква на період до 2025 року, та бути спрямованими, зокрема, на поліпшення комфорту проживання мешканців та естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному та просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних проектах в усіх сферах життєдіяльності міста (не пов’язані з поточною роботою у відповідних галузях та сферах діяльності та поточним утриманням бюджетних установ)».

Необхідно розуміти, що громадський бюджет – це механізм, за допомогою якого жителям міста надається можливість реалізувати саме творчі, інноваційні проекти. Ідея, яку підхопили безліч українських міст в тому, що виділення коштів на ремонт доріг та реконструкції будівель і так є прямим обов’язком міської ради. Це не примха і не громадська ініціатива, а буденність і норма. Громадські проекти покликані стати демократичним інструментом в руках громади, а не покривати статті витрат міської ради, передбачені на ремонти.

Маємо надію, що цього року громадський бюджет піде дійсно на те, для чого передбачений. Чекаємо результатів конкурсного відбору.