Інклюзивна освіта на Білоцерівщині

Інклюзивна освіта на Білоцерівщині

2018 09 12

На базі Шкарівської школи було відкрито білоцерківський районний інклюзивно-ресурсний центр. Головним його завданням є навчання дітлахів з особливими освітніми потребами. Відтепер, уроки для таких діток будуть проходити у повноцінній великій компанії учнів Шкарівської школи, що суттєво покращить соціалізацію та збільшить потенціал розвитку.

 

«Інклюзивне навчання – це комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами шляхом організації їх навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на основі застосування особистісно орієнтованих методів навчання, з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких дітей» (Концепція розвитку інклюзивної освіти. Наказ МОН від 01.10.2010 № 912).

Тобто це такий спосіб отримання освіти, коли учні або студенти з особливими освітніми потребами навчаються в загальному освітньому середовищі за місцем свого проживання, – і це є альтернативою інтернатній системі, за якою вони утримуються та навчаються окремо від інших дітей, або домашньому та індивідуальному навчанню.

Шкарівський інклюзивно-ресурсний центр обладнали за останніми освітніми тенденціями. Все для того, щоб полегшити роботу діток з особливими потребами з логопедами, психологами, дефектологіами та вчителями . «Саме в цьому інклюзивно-ресурсному центрі закомульована величезна кількість новітнього обладнання разом з програмним забезпеченням, яке дозволить розвиватися нашим діткам» - коментує голова Білоцерківської райдержадміністрації Генадій Джегур. Значну частку фінансування центру, а саме півмільйона гривень, було виділено з бюджету Білоцерківського району.

Таку позитивну, а головне, корисну соціальну ініціативу районної влади, підтримав і присутній на відкритті центру прем’єр-міністр України. Володимир Гройсман наголосив, що подібні установи перестануть бути ексклюзивом за однією умови – влада на місцях повинна навчитися правильно розставляти фінансові пріоритети і діяти виключно в інтересах громади. Прем’єр  поставив за приклад дії Білоцерківської РДА по плануванню бюджету:

«Треба віддати належне і голові громади, який приділяє належну увагу школі і допомагає, через застосування, в тому числі, інструментів децентралізації. Але питання інклюзивної освіти має надзвичайно велике значення. Дуже важливо, щоб на місцях підключалися до цього пріоритету. Бо хтось вважає, що побудувати чи висадити нову клумбу – це теж може бути пріоритетом».

Питання інклюзії варто розглядати не тільки в аспекті створення доступного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами. Інклюзивна освіта в широкому сенсі передбачає створення рівних можливостей для всіх категорій дітей в Україні. Жоден з них не має відчувати себе іншим – і це головне завдання інклюзії.