НАБУ проводить обшуки у міській раді та будинку мера Геннадія Дикого

НАБУ проводить обшуки у міській раді та будинку мера Геннадія Дикого

2019 01 09

Зі вже звичних для Білої Церкви обшуків почався новий 2019 рік.

Національне антикорупційне бюро України зацікавилося ситуацією із придбанням у комунальну власність приміщення під ЦНАП*.

9 січня у сьомій ранку слідчі прийшли з обшуками до приватного будинку міського голови Геннадія Дикого, а згодом обшукали і його робоче місце.

Вранці, на офіційній сторінці НАБУ у Твіттері з’явився допис наступного змісту:

«Детективи #НАБУ наразі проводять обшуки у міській раді Білої Церкви. Слідчі дїі здійснюються під процесуальним керівництвом прокурорів #САП в межах розслідування у кримінальному провадженні за фактом придбання міською радою будівлі за ймовірно завищеною ціною у 2018 році».

Ми неодноразово висвітлювали деталі угоди, яка спровокувала корупційний скандал і без того наробила багато шуму. Мова йде про сумнозвісне приміщення під ЦНАП. Ознайомитися з подробицями можна тут.

В загальному, ситуація зводиться до наступного: продане за 4,5 мільйони гривень приміщення незабаром було придбане міською радою за 24,3 мільйони гривень (обидві угоди задокументовані і є у вільному доступі).

Завищена у п’ять разів вартість недобудови одразу була помічена активістами і журналістами, однак, цей факт не став на заваді тому, щоб депутати на чолі з Геннадієм Диким проголосували ЗА угоду.

Через хвилю обурень серед містян, депутат Київської обласної ради Максим Запаскін навіть подав позов до суду з метою скасування рішення Білоцерківської міської ради щодо придбання приміщення під ЦНАП.

Інцидент не сходив з вуст містян ще з моменту заключення угоди і знайшов свій логічний розвиток у залученні до справи Національного антикорупційного бюро України.

Ситуація із обшуками виявилася настільки критичною, що навіть змусила мера міста Геннадія Дикого вийти із мовчазного підпілля:

«Деталі: в ком власності міста не було будівлі, придатної для сучасного ЦНАПу Була ідея зібрати всі відділи і управління в одному місці задля зручності та ефективності, економії утримання. Міськрада придбала нову будівлю в самому центрі міста площею 4800 м кв по ціні 5 тис грн за метр Де злочин?».

Як бачимо, Геннадій Анатолійович залишив без відповіді питання, чому менше ніж за місяць, вартість приміщення зросла на майже 20 мільйонів гривень?  

Не залишила без уваги обшуки НАБУ і дружина міського голови – Олена Дика і порівняла детективів НАБУ, які знаходилися при виконанні службових обов’язків, із «виконавцями волі Сталіна». Ці слова були негативно сприйняті містянами і названі нічим іншим, як маніпуляцією.

До речі, саме зі слів дружини Генадія Дикого стало відомо, що обшуки проводилися не лише на робочому місті мера, а й в його особистому домі. Номер кримінального провадження, за фактом відкриття якого до міського голови «прийшли колядувати на Різдво» детективи, Олена Дика назвати відмовилася.

Але, Віталій Блінов поділився деталями адміністративної справи, яка була передана до суду за тим же інцидентом.

Новина про антикорупційне розслідування вже привернула увагу центральних всеукраїнських ЗМІ, таких як Українська Правда, Корреспондент, Обозреватель, 24 канал та інші (усі посилання є активними). Також, Ви можете знайти інформацію на ресурсах BC-News, 04563.com.ua та Цензор.НЕТ

Ми також стежимо за ходом розслідування і будемо інформувати наших читачів про нові деталі у цій справі.