Пристрасті не вщухають – на захист музичних шкіл від закриття встали депутати Верховної Ради України

Пристрасті не вщухають – на захист музичних шкіл від закриття встали депутати Верховної Ради України

2018 08 16

Не за горами перше вересня і діти готуються до початку нового навчального року, але музичні школи №2 та №3 все ще знаходяться в умовах невизначеності. Ані мітинги під стінами міської ради, а ні ініціатива батьків провести ремонти приміщень за власний рахунок не змусили владу міста відмовитися від ліквідації навчальних закладів.

Нагадаємо, що міський голова аргументує закриття музичних шкіл економією бюджетних коштів та аварійним станом приміщень. Однак, ще на засіданні постійної комісії міської ради з питань освіти, науки і культури від 11 червня було оголошено, що рішення депутатів є незаконним, оскільки згідно закону України "Про позашкільну освіту" заборонено проводити реорганізацію/ліквідацію мистецьких шкіл. Тож, існує висока вірогідність скасування цього рішення адміністративними судами, що тягне за собою відшкодування судових витрат позивачів за рахунок міського бюджету.

Окрім того, батьки дітей, що навчаються у музичних школах №2 та №3 ще тоді, на початку літа, висловили занепокоєння у тому, що мета нинішньої влади, замахнутися не лише на культуру, а й на ті приміщення, де розташовані заклади культури.

І як виявилося, їхнє занепокоєння було небезпідставним.

14 серпня окреслити майбутнє музичних шкіл намагалися вже народні депутати України спільно з представниками трудових колективів шкіл, батьківських комітетів та профспілки. У заході також прийняв участь міський голова Геннадій Дикий.

Мер оголосив про ініціативу будівництва на місті музичної школи №2 нового приміщення. Планується знайти інвестора, який викупить територію навчального закладу, збудує на її місці багатоповерхівку, а перший поверх віддасть дітям. Однак, жодних підрахунків, планів та термінів будівництва наразі не існує.

Присутні на засіданні були обурені таким планом та натякнули на «схему» передачі міської землі під забудову інвестору, яка б не була можливою без подібного «подарунку» місту.

Засідання модерувалося народним депутатом Сергієм Капліним – очільником профільного комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Сергій Каплін також підняв питання цільового призначення запланованого на місті музичної школи №2 приміщення: «Що буде розташоване на першому, другому, третьому поверсі, коли діти будуть займатися на першому? Публічний дом? Шаурма? Дискотека? АТБ?»

Скептично поставився до плану міського голови і депутат ВРУ Олександр Марченко: «Я не розділяю оптимізму міського голови, що можна за рахунок державного партнерства будувати. Це має дуже багато прикладів, коли учасники державного приватного партнерства не виконували свої соціальні угоди».

Засідали, але до єдиної думки так і не прийшли. Після тривалих дебатів було вирішено долучити до робочої групи представників Міністерства культури, Міністерства освіти, Київської обласної державної адміністрації, міської влади, батьківських комітетів та трудових колективів шкіл. Завданнями групи буде розробка угоди про збереження робочих місць для вчителів обох шкіл та долучення незалежних та незацікавлених у результаті експертів для проведення експертизи стану приміщень шкіл.