Рішення виконкому про встановлення тарифів на послуги ЖЕКів визнано судом протиправним і нечинним

Рішення виконкому про встановлення тарифів на послуги ЖЕКів визнано судом протиправним і нечинним

2018 11 21

12 листопада 2018 року Київський окружний адміністративний суд визнав протиправним та нечинним рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 23.01.2018 №3 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій комунальних підприємств міської ради житлово-експлуатаційних контор №1,6,7, розрахованих шляхом корегування діючих тарифів».

Судова справа проти Білоцеківського виконкому була порушена за позовом громадської організації «Біла Церква Разом».

Нагадаємо, в січні 2018 року міськвиконкомом було прийняте рішення про зміну розмірів тарифів на послуги ЖЕКів. Згідно з ним, чинні на той час тарифи збільшилися у середньому на 30-50%.

Містом прокотилася хвиля масових протестів, оскільки все вказувало на те, що нові тарифи є економічно-необґрунтованими, а, відповідно, не законними. Встановлену виконкомом та прийняту міським головою тарифну ставку назвали «геноцидом».

Суспільне обурення вилилося у створення першої місцевої ініціативи. Білоцерківці зареєстрували проект про скасування відповідного рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради. На підтримку подання ініціативи на розгляд депутатів міської ради було зібрано більше 5 тисяч підписів членів територіальної громади міста.

Згодом, черговий скандал – близько 500 людей, що підписалися за підтримку даного проекту опинилися у відділку міліції. Містяни мали написати заяви-пояснення, якими підтверджували, що дійсно ставили підписи під місцевою ініціативою і погоджуються з усіма вимогами до влади, які були там викладені.

Нарешті, коли пристрасті, здавалося, вщухли і документ був винесений на розгляд депутатів, жодна фракція його не підтримала.

Цей факт і став вирішальним у запуску судового процесу «громада проти влади». Рішення суду викликало справжній суспільний резонанс: громаду підтримали і почули, тарифи на послуги ЖЕКів мають бути зменшені. Документ, підписаний міським головою Геннадієм Диким втрачає силу.

Голова ГО «Біла Церква Разом» Микола Бабенко назвав скасування «тарифного» рішення Білоцерківського виконкому «унікальним випадком української судової практики».

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скарги не було подано. Або, у разі подання апеляції, - після її розгляду.