Скандал навколо громадського бюджету – знайдено факти фальсифікації

Скандал навколо громадського бюджету – знайдено факти фальсифікації

2018 10 02

Тільки но завершилися останні голосування за проекти громадського бюджету і вже викриття у фальсифікаціях під час обрання найкращих. Не так давно, ми писали (пряме посилання) про побоювання у непрозорості обрання проектів, які будуть втілені у 2019 році за кошти громади. Однак, факти махінації з голосами громади були помічені власне людьми, які приймали участь у процесі голосування.

До нашої редакції звернулася Наталя, яка запідозрила нечисте після того, як її матір розповіла історію свого походу на дільницю голосування. Спочатку жінці сказали, що вона вже проголосувала на іншій дільниці, а потім заявили про помилкове внесення паспортних даних в систему: «Вже коли закінчилось голосування, ми побачили, що мама знаходиться в списках по двух великих проектах. Точно так же як і моя рідна тітка».

Наталя залучила знайомих, з якими детально вивчили результати голосувань. Активісти були приголомшені. «В інтернеті в відкритому доступі взяли списки, знайшли в них своїх знайомих і почали їх обдзвонювати. Люди підтвердили, що навіть не знали нічого за це голосування за громадський бюджет» - коментує ситуацію Наталя. Тобто, в списках тих, хто проголосував, опинилися люди, які навіть не знали, що їх персональні дані використовують для шахрайства з громадським бюджетом.

Вдалося точно визначити наявність сфальсифікованого голосування саме на одній дільниці — бібліотека №8, що на масиві Леваневського. Менш ніж за добу кількасот білоцерківців нібито віддали свої голоси за один проект. За непідтвердженою інформацією, саме цей громадський проект намагалася просунути під виглядом громадської ініціативи Агенція стратегічного розвитку. Завідувачка бібліотеки спочатку погодилася щось прокоментувати, однак згори прозвучала вказівка – мовчати. Що приховуює міська влада — не зрозуміло. Так само як і те, яким чином особисті дані білоцерківців потрапили до рук ймовірних зловмисників.

Обурена громада на плановому засіданні робочої групи, відповідальної за обрання проектів громадського бюджету, виступила з заявою про необхідність ануляції результатів голосування та відкриття розслідування за даною справою. Ніна Камінна, авторка одного з проектів громадського бюджету, також виявила своє прізвище в списках «мертвих душ»: «Я вважаю, що потрібно створити комісію, яка би встановила, хто скористався моїми даними».

Олексій, на користь чийого проекту посипалися підозри, від почутого шокований. Наполягає – все робив чесно: «Довелося задіяти Фейсбук, зробити смс-розсилки по групах в Вайбері, дзвонити особисто. І те що я зробив в суботу та неділю – я вийшов на Леваневського на стометрівку, запрошував людей, зупиняв їх, говорив заходити та голосувати».

В підсумку, через сфальсифіковане голосування зіткнулися лобами люди, які дійсно хотіли б допомогти місту.

Звідки пішов витік персональних даних містян ще має з’ясувати поліція. Відповідальні за голосування по громадському бюджету знизують плечима. Інна Новогребельська, яка модерувала цей напрямок роботи міської ради, захворіла і не була присутня на засідання робочої групи. Питання, чи можливий такий масштабний витік особистої інформації білоцерківців без використання адмінресурсу залишається відкритим. Андрій Король, виконуючий обов’язки голови робочої групи щодо розгляду проектів громадського бюджету запропонував наступне: «Провести певну роботу, для того, щоб з’ясувати, які люди голосували, для того, щоб зібрати офіційні звернення людей, які підтвердять, що вони не голосували за ці речі і на комісії прийняти рішення по цим проектам».

Тож поки влада думає, як виправити свої помилки, активісти закликають білоцерківців перевірити, чи правильно був зарахований їхній голос та чи не було маніпуляцій з їхніми персональними даними. А якщо виявиться щось підозріле, йти до міськвиконкому та писати заяву на ім’я заступниці міського голови Інни Новогребельскої. Не буде зайвим також написати заяву у поліцію.