Круглий стіл: «Побудова ефективного діалогу «Влада – громада»: проблеми та шляхи вирішення»

Круглий стіл: «Побудова ефективного діалогу «Влада – громада»: проблеми та шляхи вирішення»

2018 11 17

13 листопада 2018 року на базі медіацентру телеканалу «Крокус» відбувся круглий стіл на тему: «Побудова ефективного діалогу «Влада – громада»: проблеми та шляхи вирішення». Ініціатором заходу виступила білоцерківська організація політичної партії «Народний рух України», організаторами – телеканал «Крокус» та газета «Тиждень». 

Вперше, в одному залі для відкритого обговорення ключових проблем міста зібралися майже усі представлені в місті політичні сили, члени громадських організацій та засоби масової інформації. Зокрема, захід відвідали колишній міський голова Білої Церкви Василь Савчук, голова райдержадміністрації Геннадій Джегур, депутатка від фракції «Самопоміч» Олена Шевченко, голова ГО «Команда розвитку Київщини» Олександр Крамар, керівник ГО «Громадський комітет народного контролю» Костянтин Бугайчук, голова ГО «Білоцерківська альтернатива» Павло Лаврусь, директор благодійного фонду Олена Ткач та інші поважні гості.

Присутні жваво дискутували на тему ключових проблем Білої Церкви, підіймали питання неефективного розпорядження міським головою бюджетом міста, розглядали роль громади у процесах міського управління та обговорювали питання закритості місцевої влади від спілкування з місцевими ЗМІ.


Ключовим питанням зустрічі став аналіз звіту міського голови Геннадія Дикого, який відбувся напередодні в мікрорайонах міста. На жаль, офіційно запрошений мер, на зустріч не з’явився, але, вочевидь гикалося йому добряче, оскільки він став ценральною фігурою усіх найгарячіших словесних перепалок.

Цікаво, що не зважаючи на різноманітність представлених за одним столом політичних поглядів, усі учасники заходу зійшлися на думці, що сьогодні у місті відбувається нераціональний розподіл міського бюджету. Мова про те, що кошти, перш за все, спрямовуються на ті роботи, які видно відразу, і вони сприяють зростанню рейтингу міського голови. «Я не хочу назвати це популізмом, але слово напрошується саме собою. Міською владою, в основному, робиться те, що люди бачать» - підкреслив Василь Савчук.

Геннадій Джегур, голова Білоцерківської РДА та депутат міської ради від БПП, в свою чергу обурився тим, що жодної копійки не виділяється на капітальний ремонт житлового фонду: ні на ремонт внутрішньобудинкових мереж, ні на ремонт конструктивних елементів будинків, а ні на ремонт дахів. Він підкреслив проблему недофінансування найважливіших для містян сфер та зауважив, що фінансування освіти, медицини, культури та спорту за залишковим принципом є неприйнятним. «Наше місто славиться високопрофесійними медичними працівниками, але, нажаль, сучасне медичне обладнання відсутнє. Хоча ми можемо собі це дозволити». Геннадій Васильович зазначив, що необхідно структурно підійти до змін, оскільки якість життя людей не залежить лише від бруківки.

Василь Петрович Савчук, депутат білоцерківської міської ради та колишній міський голова підкреслив, що благоустрій – це не єдина сфера яка має підтримуватися з міської казни, - важливо приділяти увагу і розвитку соціальної сфери: «Попри певні позитивні сторони роботи міського голови, варто зауважити на речі, не помітні на перший погляд, але їх ігнорування може призвести до зупинення розвитку міста. Під час моєї каденції була домовленість із заступниками запускати кожного року новий об’єкт соціального значення – дитячу поліклініку чи садочок, «Льодову арену», стадіон на Піщаному тощо. А на сьогодні цього немає, більше того, і не буде у найближчій перспективі, тому що земельні ділянки під це не виділяли, немає проектів. А сьогодні потрібно думати про перспективу і розвиток міста. Тим більше і кошти дозволяють, адже три роки тому бюджет розвитку міста був 30 млн грн, а на сьогодні 300 млн грн. У десять разів більше! Водночас, якщо візьмемо департамент житлово-комунального господарства, то на нього відраховують нині не 800 тис. На рік, а 80 млн. А от на капітальні ремонти житлового фонду міста виділяють рекордно низькі суми. А це неправильно! Особливо у нинішніх економічних умовах постійного підвищення цін на енергоносії, тарифи і послуги».


Важливим питанням зустрічі стало обговорення можливості громади міста впливати на владу для вирішення проблемних питань та для ефективного розподілу коштів місцевого бюджету. Всі присутні погодилися з тим, до основною ознакою демократії є розуміння ролі містян у процесі міського управління, долучення людей до важливих у місті процесів. Жоден з гостей не мав сумніву у тому, що громада не лише може, але й мусить контролювати діяльність міської влади, а влада, в свою чергу, не має права створювати перешкоди. Однак, як зазначили гості, сьогодні міській владі чомусь невигідно мати громаду з активною життєвою позицією.

Приклад громадської ради лише підтверджує правило - у людей забирають право голосу та мотивацію до участі у житті міста. Ініціативи Громадської ради системно ігноруються, а тому увійти до нового складу ради висловило бажання вкрай мало громадських організацій.

 «У 2016 році був підписаний важливий для міста документ – «Стратегія розвитку Білої Церкви до 2025 року», одним із напрямів якого був розвиток громадянського суспільства і створення Громадської ради. Тоді взяти участь у роботі ради висловило бажання 90 осіб, членами ради стало лише 35. Ми думали, що дійсно зможемо допомогти в реалізації Стратегії, впливати на владу, розвивати місто разом. Громадська рада була ефективною, інтенсивно працювала, проте міська влада нас просто не чула, а всі ідеї гинули, не знаходячи втілення. У цьому році повинно було зібратися друге скликання Громадської ради, але наразі документи подало менше 30 осіб, отже, тепер навіть і рейтингового голосування проводити не потрібно. Люди зневірені, бо влада їх не чує!» - наголосив голова ГО «Команда розвитку Київщини» Олександр Крамар.


Серйозною проблемою, яка була піднята для суспільного обговорення стала проблема закритості місцевої влади від спілкування з незалежними ЗМІ. Ситуація наступна – міський голова, а разом з ним майже всі керівники комунальних підприємств та закладів, відділів та управлінь, заступники міського голови та деякі депутати, посилаючись на розпорядження міського голови Геннадія Дикого, відмовляються спілкуватися з журналістами.   

Це, звісно, унеможливлює всебічне висвітлення основних подій у місті та не дає можливість громаді отримувати повну інформацію з його життя. Журналісти скаржилися, єдиною можливістю для спілкування з можновладцями залишаються письмові запити, й на ті відповідь надходить з порушенням всіх визначених законом термінів.

«На жаль, у нашому місті, попри декларацію прозорості влади, склалася дивна ситуація. З січня міський голова Геннадій Дикий не провів жодної прес-конференції. Журналістам, аби отримати інформацію та точку зору влади, доводиться писати запити. Проте на них відповідь надходить невчасно. Так, 17 квітня ми звернулися до відділу капбудівництва БМР. Лише 15 травня отримали відповідь, що всю інформацію шукайте в системі Prozorro. 1 червня ми зверталися в управління містобудування та архітектури за статистичною інформацією. Начальниця не знайшла нашого запиту. Довелося писати ще один і вже на ім’я міського голови. У неформальній розмові Сніжана Павлова заявила, що без дозволу мера коментувати нічого не буде. Запитували Геннадія Дикого про те, скільки у місті закладів з продажу алкоголю. Відповідь отримали через півтора місяці. І це лише три приклади. Тому за підсумками круглого столу вирішили звернутися до  повноваженого ВР з прав людини з проханням відреагувати на те, як міська влада відповідає журналістам» - прокоментувала ситуацію кореспондент газети «Тиждень» Людмила Полях.

Учасники круглого столу визнали ситуацію неприйнятною та погодилися з тим, що ЗМІ – це необхідна ланка у діалозі між владою і громадою і прямим обов’язком влади є підзвітність її діяльності і співпраця із журналістами.


Не зважаючи на різноманітність поглядів на розвиток нашого міста, обговорення виявилося конструктивним.

За результатами обговорення було прийнято наступні рішення:

  1. Створити робочу групу, яка розробить альтернативну програму соціально-економічного розвитку міста та пріоритетних напрямків бюджетного фінансування
  2. Спільно з громадою міста розробити рекомендації місцевій владі щодо механізму функціонування громадської ради і розподілу громадського та місцевого бюджетів з урахуванням інтересів усіх верств населення
  3. Звернутися до уповноваженої з прав людини ВРУ Людмили Денисової з приводу порушення прав журналістів в Білій Церкві

Уже незабаром очікується перше засідання робочої групи, на результати роботи якої усі учасники покладають великі надії.