Поліція та прокуратура звітують про стан злочинності в місті

Поліція та прокуратура звітують про стан злочинності в місті

2018 10 08

На засіданні п’ятдесят сьомої сесії Білоцерківської міської ради VІІ скликання поліція та  прокуратура прозвітували про забезпечення стану правопорядку у місті. Доповідали начальник Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області Геннадій Мельниченко та керівник Білоцерківської місцевої прокуратури Геннадій Путято щодо діяльності даних силових структур за 8 місяців 2018р.

Так, упродовж звітного періоду до Білоцерківського ВП надійшло 27399  заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, з яких 3777  з ознаками кримінального правопорушення.

Геннадій Мельниченко наголосив, що формування криміногенної ситуації на території міста Біла Церква у 2018 році було обумовлене активізацією осіб, схильних до вчинення кримінальних правопорушень, насамперед майнової спрямованості (крадіжок, грабежів, розбоїв та незаконних заволодінь транспортними засобами), інших правопорушень, а також  витіком у незаконний обіг значної кількості вогнепальної зброї, вибухівки та боєприпасів.

За 8 місяців 2018 року на території міста було зареєстровано 2122 кримінальних правопорушення, в тому числі  901 тяжкий та 25  особливо тяжких злочинів. 

Щодо безпеки дорожнього руху: Кількість дорожньо-транспортних пригод з потерпілими порівняно з минулим роком збільшилась з 99 до 115 під час яких 8 осіб загинуло (2017 р.- 18) та 153 отримали тілесні ушкодження (2017 р. - 121).

Начальник поліції звернув увагу на активізацію незаконного обігу  наркотиків та психотропних речовин: так у сфері незаконного обігу наркотичних засобів всього було зареєстровано 523 кримінальних правопорушення (2017 рік - 270), в тому числі   задокументовано та розслідувано  діяльність злочинної групи осіб, яким доведено  303 факти збуту наркотичних засобів на території міста.

Крім цього, за незаконне зберігання наркотичних засобів у невеликих розмірах (ст.44 КУпАП), було складено 64 адмін. протоколів   (2017 р. – 57).

«А по наркотиках, ви самі розумієте — їх дуже багато. 300 з лишнім за 8 місяців і їх не зменшується, просто дуже багато» - відповідає на запитання з залу Генадій Мельниченко.

За результатами розслідування кримінальних проваджень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин із незаконного обігу в цілому було вилучено 21 кг 585 г наркотичних засобів та  57 г психотропних речовин, а також 156 кущів конопель та 20 рослин маку.

У сфері незаконного обігу зброї, боєприпасів та вибухівки було виявлено 6 злочинів (2017 рік - 18). Із незаконного обігу  вилучено:  11 одиниць вогнепальної зброї (7 пістолетів та 4 карабіни), 3 гранати, 200 г вибухівки (тротилу) та 463 набоїв до стрілецької зброї різного калібру.

Найбільш проблемними питаннями, які можуть негативно вплинути на стан криміногенної обстановки на території м.Біла Церква у 2018 році було названо:

-Квартирні крадіжки: За 8 місяців 2018 року на території міста було скоєно 52 крадіжки з квартир громадян, з яких  в ході проведених оперативно-розшукових заходів було розкрито 27, або 51,9 %.  Аналіз розкритих злочинів даної категорії показує, що переважну кількість квартирних крадіжок скоєно злодіями-гастролерами, які прибувають в місто на власному автотранспорті на невеликий проміжок часу та після вчинення злочинів залишають його, а тому за відсутності на території міста сучасних систем відеоспостереження  розкриття таких злочинів, затримання осіб та доведення їх вини є дуже проблемним.

-Незаконні заволодіння транспортними засобами: Викрадення  транспортних засобів у переважній більшості вчиняються у нічну пору доби, а власники, як правило виявляють їх зникнення  лише зранку та інформують поліцію через тривалий проміжок часу, що в свою чергу не дає змоги розкривати такі злочини по «гарячих» слідах. Крім цього викрадення легкових автомобілів, зокрема «іномарок», як показує аналітика  вчиняється підготовленими та технічно-оснащеними електронними засобами, злочинними групами, які спеціалізуються на викраденні дорогих престижних автомобілів іноземного виробництва.

Відсутність на території міста сучасних систем відеоспостереження  не дає змоги оперативно розкривати такі злочини. Проведеними оперативно-профілактичними заходами за 8 місяців 2018 року вдалося суттєво зменшити кількість таких злочинів у порівнянні з минулим роком з 44 до 33 та незважаючи на проблемні питання було розкрито 16, або 48,5 %  і робота в даному напрямку триває постійно.

- Безпека дорожнього руху: На даний час в Україні триває реорганізація роботи підрозділів поліції у сфері безпеки дорожнього руху. Ситуація на автошляхах залишається досить складною - як по області так і по місту Біла Церква. На даний час функція виявлення, припинення та попередження правопорушень у сфері дорожнього руху здійснюється патрульними  нарядами ГРПП, які  забезпечують  дорожній  нагляд  паралельно з реагуванням  на інші повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події.

 

В інформації керівника Білоцерківської місцевої прокуратури про результати діяльності в місті Геннадія Путято  прозвучало, що  згідно із даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, за 8 місяців 2018 року, на території м. Біла Церква обліковано 2762 кримінальних правопорушень.

Якщо ж характеризувати стан злочинності за видами то із вказаної кількості злочинів найбільше вчинено злочинів проти власності — 1483, питома вага яких становить 53,7 % від вчинених. До вказаної категорії включено 1101 крадіжок (із квартир - 296), 58 грабежів, 4 розбоїв. Також зареєстровано 539 злочинів проти життя та здоров’я особи, що становить 19,5 % від загальної кількості вчинених злочинів. При цьому, обліковано 7 тяжких тілесних ушкоджень в тому числі 2 тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть особи. Щодо умисних вбивств - за період 8 місяців 2018 року зареєстровано лише одне кримінальне впровадження за даним фактом, яке скеровано до суду з обвинувальним актом.

Крім цього, зареєстровано 113 злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту із яких 54 за фактами порушення правил безпеки дорожнього руху, особами які, керують транспортними засобами, в тому числі 6, що спричинили смерть потерпілого, а також 39 незаконних заволодіння транспортних засобів.

Також виявлено, 288 злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

За вказаний період слідчими СВ Білоцерківського ВП та СУ ФР Білоцерківської ОДНІ розслідувано 832 кримінальних правопорушень вчинених на території м. Біла Церква.

За словами Геннадія Путято ця робота була б більш результативною, якби вдалося реалізувати наміри щодо встановлення камер візуального спостереження у місцях масового перебування громадян, центральних автомагістралях, на в’їздах і виїздах в місто. Це значно б покращило стан розкриття таких злочинів як незаконне заволодіння транспортними засобами, розбоїв, грабежів та інших злочинів та встановлення осіб, які їх вчинили в найкоротший час після їх вчинення. Адже отримана інформація давала б можливість впізнати злочинців, встановити транспортні засоби на яких вони пересуваються, напрямок руху в якому вони залишили місце події та інші важливі для слідства обставини.

Протягом 2018 року Білоцерківською місцевою прокуратурою вивчався стан дотримання вимог антикорупційного законодавства під час заповнення та подачі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.

Також, Білоцерківською місцевою прокуратурою здійснюється нагляд за додержанням законів Білоцерківським ВП при здійсненні оперативно- розшукової діяльності. За результатами проведеної роботи протягом 2018 року органами поліції розшукано 101 особу (68 - злочинців, 33 - безвісно зниклих).

З поданої керівниками місцевої поліції та прокуратури статистики видно, що стан злочинності в Білій Церкві набуває великих масштабів. Не зважаючи на відсоток успішно розслідуваних інцидентів, нерозкритих справ все ще залишається багато. На ситуацію негативно впливає ігнорування владою міста проблеми незаконних наливайок, які часто стають епіцентрами бійок та нетверезих розбірок. Ми застерігаємо білоцерківців бути більш уважними до свого майна і намагатися уникати ситуацій, які можуть нанести шкоду здоров’ю.