«Собаче питання» – чи бути притулку для бродячих тварин в Білій Церкві?

«Собаче питання» – чи бути притулку для бродячих тварин в Білій Церкві?

2018 08 11

Не так давно, за ініціативи управління благоустрою та екології, волонтерами був проведений перепис собачого населення Білої Церкви. Імпровізованому обліку піддалися близько 1000 безпритульних тварин, що вільно пересуваються вулицями нашого міста. Хто відповідальний за те, що популяція бродячих псів наразі лише зростає, як і кількість пішоходів, постраждалих від укусів?

Як наголошують спеціалісти, без притулку неможливо налагодити нормальний процес відлову та стерилізації тварин. Після медичних процедур, псів необхідно десь утримувати, а не повертати на вулиці міста. Ми вирішили прослідкувати динаміку зміни обіцянок міської влади про подолання проблеми бродячих псів.

11 червня 2014 року – при проведенні круглого столу «Безпритульні тварини: друзі чи вороги?» Валерієм Гнатюком була озвучена інформація, що ухвалений в 2008 році  закон про захист тварин від жорсткого поводження, заборонив традиційний ще з радянських часів відлов і евтаназію бродячих тварин. До його прийняття, за словами Валерія Гнатюка, у місті відловлювалось щорічно 2000-3000 тварин. Проте вже протягом 5 років цього ніхто не робив, тож популяція зросла і на той час становила не менше 10 000 безпритульних тварин.

За впровадження «Програми охорони та захисту тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в м. Біла Церква на 2012-2015 роки» в місті здійснювалися заходи з відлову, стерилізації та прилаштування безпритульних тварин, що дозволило скоротити їх чисельність орієнтовно до 2000 особин.

Наприкінці 2015 року управління Білою Церквою перейшло до рук нового міського голови. Одним з пунктів передвиборчої програми Геннадія Дикого був винесений саме притулок безпритульним тваринам. До того ж, були чітко окреслені строки реалізації даної обіцянки, а саме – 2 роки.

30 листопада 2015 року – перша прес-конференція міського голови – п’ять днів на посаді. Полеміка досить оптимістична, все вказує на те, що притулку бути:

«Особливо болісне питання – це питання безпритульних тварин. Я собі поставив задачу – ми її вирішим до початку літа. Тобто ті собаки, які сьогодні відловлюються і стерилізуються - не мають випускатися на вулицю. Вони будуть жити в притулку. Питання харчування я теж знаю як вирішити. Місце вже навіть вирішено, вже відведено місце де це буде. Це буде в районі звалища, там немає житлових забудов. Тобто ці собаки зможуть спокійно доживати віку, не заважаючи людям, не лякаючи їх і т.д. За який рахунок ми їх будемо утримувати? Щоб Ви зрозуміли – це не так дорого, і ту вартість що Ви називаєте (70 грн/день/1 собака) – це абсолютно не такі цифри. Але зрозумійте: безпритульні тварини – вони не тільки лякають людей, вони переносять хворобу – це ж здоров’я наших людей і мешканців. Тому притулок для тварин – це в першу чергу спокій людей і здоров’я людей. Вже є навіть домовленості про харчування – це буде практично безкоштовне харчування. Єднине – це оплата обслуговуючому персоналу – це не такі великі витрати і це посильно для бюджету міста».

Два роки пройшло, але ближчою до безпечного та вільного від бродячих тварин міста Біла Церква не стала. Замість хоча б фундаменту майбутнього притулку, білоцерківці отримали нову паперову програму подолання проблеми. 29 червня 2017 року рішенням Білоцерківської міської ради була затверджена «Програма охорони та захисту тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в м. Біла Церква на 2017-2021 роки». Цікаві моменти програми:

«Стерилізовані тварини, які повертаються до попереднього ареалу перебування, обов’язково повинні бути зареєстровані, легко візуально ідентифіковуватися та знаходитися під опікою фізичної або юридичної особи». Тобто, плани влади змінилися і замість повноцінного притулку для тварин, з’явилося вже місце, де тварин стерилізують та випускають на вільні хліба. Окрім того, – поміщають під опіку фізичної або юридичної особи. Цікаво, скільки безпритульних тварин наразі мають такий патронат?

Терміном реалізації будівництва притулку для безпритульних тварин вже визначено 2021 рік (!). Тобто, влада не вклалася не те що в дворічний термін від передвиборчих обіцянок мера, а навіть в період його каденції.

Тож, можна сказати напевно, що на швидку появу притулку білоцерківцям не варто розраховувати. Як не варто сподіватися й на масову появу майданчиків для дресирування собак та облаштування місць та зон для вигулу тварин – термін звітування щодо їх побудови спливає також аж в 2021 році.

З загального обсягу фінансування програми в 25,265 тис. грн., коштами місцевого бюджету забезпечено лише 10,265 тис. грн., а інші 15,00 тис. грн. заховані бозна де та припудрені фразою «кошти інших надходжень» (в подальшому по програмі трансформується в «інші джерела фінансування, не заборонені чинним законодавством, такі як кошти міжнародних організацій, залучених коштів вітчизняних та іноземних інвесторів, благодійних внесків» та «кошти донорів»). За таких формулювань, відсутність і притулку і будь яких елементів інфраструктури для тварин мер може виправдовувати незнаходженням тих самих «міфічних» донорів та «іноземних інвесторів».

В бюджеті міста на 2018 рік за статтею фінансування «Будівництво притулку для тварин (в т.ч. ПКД)» закладено всього 70 тис. грн., тоді як «плиточних» об’єктів в галузі житлово-комунального господарства сплановано вже на 10 млн. грн. і, як показує практика протягом року видатки на доріжки та алеї тільки зростають.

15 січня 2018 року – прес-конференція міського голови. Володимир Вовкотруб доповідає: «Місто Біла Церква виділяє кошти для того щоб: зробити їм (собакам) щеплення і зробити спеціальні операції, щоб вони не могли більше розмножуватися. Виділена земельна ділянка і повністю проектна документація закінчена. Плануємо, при виділенні коштів, розпочати будівництво в цьому році, але ми маємо бути свідомі – ми не утримаємо таку кількість тварин. Притулок робиться тільки на той час, коли тварина відловлена, зроблена операція, зроблено щеплення і деякий час, два-три тижні – до місяця, вона утримується в притулку. Потім однак її потрібно буде випускати».

Тобто, повноцінного притулку для тварин в планах міської влади вже, нажаль, немає. Навіть за умови закінчення у 2021 році будівництва "притулку", після проведених медичних махінацій, собак знову відпускатимуть на вулиці і вони продовжуватимуть створювати загрозу здоров’ю жителям Білої Церкви.

Постає ряд питань:

Чому проект «посильного для бюджету міста» притулку для утримання бродячих тварин перетворився на проект приміщення ветеринарної служби? Чому за три роки «старанної і плідної» роботи міської влади над проблемою безпритульних тварин, вона все ще стоїть так гостро? Чому виділені з бюджету міста кошти на будівництво притулку посприяли лише створенню проектної документації? І, головне, чому «спокій і здоров’я» містян, проголошені на першій прес-конференції міського голови «найвищою цінністю», перестали бути пріоритетом для Геннадія Дикого?